Verschillen Systeembeheer & netwerkbeheer

Systeembeheer en netwerkbeheer worden vaak samen in 1 zin genoemd, maar toch zitten er verschillen tussen de twee termen. Het gaat in principe natuurlijk om het beheer van een netwerk en van een systeem en in een bedrijf kunnen die twee dingen iets heel anders zijn. Beiden zijn geschaald in de ICT en hebben zo hun eigen functies. In dit artikel bespreken we de twee termen, wat deze inhouden en wat dan de verschillen, en overeenkomsten, tussen de twee zijn.

Systeembeheer

Als systeembeheerder ben je een IT-er in een bedrijf die verantwoordelijk is voor het systeem en de verschillende computersystemen hierin. Een systeembeheerder werkt dus in een bedrijf met computersystemen, of dit nu een klein of groot bedrijf is maakt niet uit. Vaak maken zij back-ups van de systemen, updaten of installeren ze systemen, checken en veranderen ze wachtwoorden, documenten ze de werking van het systeem en de voornamelijk functie is software en hardwaren implementeren in het systeem. Bij systeembeheer is het systeem echt het belangrijke woord in de functie.

Netwerkbeheer

Netwerkbeheer is dan weer het beheer van een netwerk in een bedrijf. Hierbij gaat het dus om een functie van een IT-er die het computernetwerk van een plek moet beheren, updaten, installeren et cetera. In bedrijven met veel computers heb je een groot netwerk. Hierbij is verbinding, maar ook internet en communicatie met elkaar bij zo’n netwerk belangrijk. Iemand van netwerkbeheer zorgt dus goed voor de computers en het netwerk in een bedrijf. Diegene onderhoudt het netwerk, zorgt voor een goede verbinding en goede communicatie en dat er genoeg computers zijn. Hierbij is dus niet alleen netwerk tussen de mensen via de computer belangrijk, maar ook het netwerk waar een computer via werkt.

Verschillen en overeenkomsten

Systeem- en netwerkbeheer zijn dus zeker twee verschillende dingen aangezien twee verschillende dingen, systeem en netwerk, beheerd worden. Bij systeem draait het meer om ware op de computer en bij netwerk meer om verbinding en communicatie. Toch vallen ze beiden onder de IT en wordt er vaak in een bedrijf 1 iemand voor beide functies aangenomen of de twee functies complimenteren elkaar in een bedrijf.

Plaats een reactie