Technologie: De wereld zoals we die kennen opnieuw vormgeven 

Het is geen geheim dat technologie een diepgaand effect heeft gehad op onze wereld. In veel opzichten heeft het ons leven gemakkelijker, sneller en handiger gemaakt. Maar het heeft ook de manier veranderd waarop we met elkaar omgaan en de wereld om ons heen waarnemen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe technologie de wereld zoals wij die kennen opnieuw vormgeeft.

1. De manier waarop we communiceren: E-mail, instant messaging en sociale media hebben de manier waarop we met elkaar communiceren drastisch veranderd. Als je vroeger met iemand wilde praten die in een ander land woonde, moest je hem een brief schrijven of een duur interlokaal telefoongesprek voeren. Tegenwoordig kun je je telefoon pakken, WhatsApp openen en gratis sms’en of bellen. En als je met meerdere mensen tegelijk in contact wilt blijven, kun je een groepschat aanmaken. Tegenwoordig is er echt geen excuus meer om niet in contact te blijven met je dierbaren, waar ter wereld ze ook zijn.

2. De manier waarop we nieuws en entertainment consumeren: Weet je nog dat je tot 17.00 uur moest wachten om je favoriete tv-programma te bekijken? Of dat je een krant moest kopen als je op de hoogte wilde blijven van actuele gebeurtenissen? Die dagen zijn al lang voorbij. Tegenwoordig kunnen we elke tv-show of film bekijken die we willen, wanneer we maar willen, dankzij streamingdiensten als Netflix, Hulu en Amazon Prime Video. En als we op de hoogte willen blijven van wat er in de wereld gebeurt, kunnen we gewoon onze telefoon tevoorschijn halen en het nieuws online lezen.

3. De manier waarop we werken: Technologie heeft ook de werkplek veranderd – en niet altijd ten goede. Met de opkomst van het internet en krachtige computers kunnen veel banen die vroeger door mensen werden gedaan, nu door machines worden uitgevoerd (denk: caissières, klantenservicemedewerkers, enz.). Dit heeft geleid tot massaontslagen en hogere werkloosheidscijfers in ontwikkelde landen over de hele wereld. Aan de andere kant heeft de technologie ook nieuwe banen gecreëerd op gebieden als webdesign, app-ontwikkeling en SEO. Dus hoewel technologie sommige banen heeft geschrapt, heeft het ook andere banen gecreëerd – wat de zaken enigszins in evenwicht brengt.

Technologie heeft ongetwijfeld onze wereld veranderd – en dat blijft ze doen in een steeds sneller tempo. Welke andere veranderingen zal de technologie de komende jaren teweegbrengen? De tijd zal het leren! Maar één ding is zeker: de wereld zoals wij die kennen zal nooit meer dezelfde zijn.

Plaats een reactie