USB-connector typegids

USB-technologie is alomtegenwoordig in de moderne samenleving en is te vinden in ten minste een of meer apparaten die mensen dagelijks gebruiken. Er zijn echter verschillende soorten USB-kabels, waarvan de meeste niet compatibel zijn met de andere. Dit maakt het vervangen van een USB-kabel tot een lastige taak, vooral wanneer de verschillen tussen beide voor leken misschien triviaal lijken.

Soorten types USB-connectors

USB A adapter: het was de overheersende connector tussen randapparatuur en hoofdcomputers tot de komst van kleinere. USB Type A kan worden gebruikt met de USB 1.0-, 2.0-standaarden, evenals USB 3.0 en 3.1. De connectoren die de 3.0-standaard gebruiken, verschillen echter van de rest door een intern lipje. 

USB B adapter: dit is de connector die je vaak gebruikt om randapparatuur zoals printers en scanners aan te sluiten, hoewel vaak alleen om stroom te leveren. Er zijn twee verschillende typen Type B-connectoren, de “conventionele” voor USB 1.0- en 2.0-standaarden, en een andere met een iets andere vorm en een blauw lipje aan de binnenkant voor USB 3.0.

USB C adapter: het is het modernste type connector en is de opvolger van de MicroUSB. De USB C adapter kenmerkt zich doordat hij volledig omkeerbaar is, dus je kunt hem altijd van beide kanten aansluiten. Dit zijn ook de connectoren die worden gebruikt door Thunderbolt 3, een alternatieve standaard voor HDMI.

Mini-USB: het was het eerste type USB dat werd verkleind om kleinere randapparatuur aan te sluiten. Het werd veel gebruikt door camera’s en mobiele telefoons, vooral in het Mini B-model, maar dat is al jaren geleden.

Micro USB: De opvolger van Mini USB, het is erg populair geweest en werd vooral gebruikt door kleine apparaten. 

Internet splitter

Een internet splitter is een kleine gadget met drie Ethernet-poorten erop – twee aan de ene kant en één aan de andere. Elk paar Ethernet-splitters kanaliseert slechts twee kabels omdat het vertrouwt op de vrij oude 100BASE-T-standaard. Zoals de naam al aangeeft, kan een Ethernet-splitter een enkele internetverbinding splitsen om extra verbindingen te maken, waardoor twee apparaten een enkel Ethernet-signaal kunnen delen, waardoor u minder Cat5-kabels nodig hebt bij het verbinden van twee netwerken.

Plaats een reactie