Een klantenportaal laten bouwen, welke keuzes heb je?

Je hebt besloten dat je een klantenportaal wilt laten bouwen, want je hebt er veel over gehoord of gelezen en ook veel goede verhalen over gehoord. Vrij logisch, want het geeft heel veel voordelen. Je kunt het sales proces ook efficiënter inrichten en 24 uur per dag en 7 dagen in de week service leveren aan zowel klanten als leveranciers en business partners. Toch is het ene portaal het andere niet en je hebt een aantal keuzes wanneer je besluit om er eentje te laten bouwen. In onze blog vertellen we meer over succesvolle klantenportals waaruit je kunt kiezen. 

Het B2C klantenportaal

Je wilt klanten optimaal kunnen bedienen en vooral webshops hebben enorm veel baat bij een goed werkende klantenportaal. De portaal is een afgeschermde en beveiligde omgeving waar de klanten op kunnen inloggen. Daar kunnen ze hun gegevens inzien, bestellingen plaatsen en facturen downloaden. Ze kunnen via de portal ook eenvoudig in contact komen met één van jouw medewerkers en ze kunnen bijvoorbeeld ook retouren aanvragen en pakketten volgen. Het B2C (Business to Consumer) klantportal is één van de meest gekozen portalen die bedrijven laten bouwen. 

B2B portal voor Business to Business

Als bedrijf handel je ook met andere bedrijven en zakenpartners en het kan een keuze zijn om een B2B klantenportaal te laten bouwen als je bijvoorbeeld de inkoopprocessen wilt verbeteren of het contact met je partners wilt vereenvoudigen. Het is ook handig als je zelf levert aan leveranciers en partners, want zij kunnen evenals B2C klanten via het portaal bestellingen plaatsen, opvolgen en annuleren. In dergelijke portalen kun je ook andere zaken vastleggen, zoals speciale condities, jaarafspraken en targets die je met elkaar hebt afgesproken. Een kleine uitdaging is dat de informatie in het portaal niet voor iedereen toegankelijk mag zijn. In de regel willen partners dat bepaalde informatiestromen worden afgeschermd voor bijvoorbeeld buyers of accountmanagers. Dit zou je dus ook moet faciliteren als een partner of een B2B klant die wens heeft.

Klantenportaal voor overheidsinstanties

Op websites van overheidsinstanties en gemeenten vind je doorgaans ook klantenportalen die het volk kunnen gebruiken om hun zaken te regelen. De belastingdienst is hier een goed voorbeeld van. Je kunt op deze klantenportaal inloggen en je gegevens inzien en bijvoorbeeld aangiftes versturen. Deze portalen zijn wel iets anders opgebouwd dan de meeste B2C en B2B portalen, omdat de systemen een goed doordacht proces nodig hebben. Niet alleen om het gebruikers makkelijker te maken, maar ook hoe data landelijk en op een verantwoorde manier wordt uitgewisseld. Deze portalen worden dan ook altijd door experts ontworpen en gebouwd.

Cliëntportalen voor de medische sector

Ziekenhuizen, klinieken en huisartsen werken ook steeds meer met een cliëntportaal. Dat een versie is op de klantenportaal, maar dan specifiek om vragen aan de huisarts te stellen, afspraken in te plannen of herhaalrecepten aan te vragen. Als patiënt kun je online steeds meer zaken zelf regelen. Van het inzien van onderzoekuitslagen tot aan het maken van afspraken. Vooral voor huisartsen is een intuïtief klantenportal een cruciaal onderdeel om de druk in de praktijk te verlagen en iedereen de zorg te bieden waar hij of zij recht op heeft. Ziekenhuizen werken daarentegen al een stuk langer met portalen terwijl ook praktijken voor fysiotherapie en tandartspraktijken steeds vaker werken met een slimme klantenportal. 

Heb je naast een standaard portal ook een maatwerk webapplicatie nodig? Dan kan je deze ook bij ons laten vervaardigen!

Plaats een reactie