Maak een vliegende start met freelance opdrachten

Als je een startender ondernemer bent kom je er al snel achter dat er veel bijkomt kijken. Voor je start met freelance opdrachten als ondernemer moet je het een en ander opzetten voor je daadwerkelijk aan de slag kan. Neem onderstaande tips door voor een vliegende start. 

Begin gewoon en neem die freelance opdrachten 

Je kunt lang afwegen om te beginnen met het ondernemerschap en freelance opdrachten, maar achteraf hebben weinig mensen spijt van hun keuze om geheel of gedeeltelijk over te stappen. Het is uiteraard verstandig om te zoeken naar een verantwoorde keuze, zoals bijvoorbeeld deeltijd zelfstandig ondernemer worden en deeltijd nog in dienst te blijven bij je werkgever. Kijk naar wat voor jou het beste past en vooral verantwoordelijk is, maar de grootste tip is om wel te beginnen. Alleen dan kun je kijken of het jou past en of je de grote overstap wilt maken. 

Voordat je feitelijk begint is het verstandig om te controleren welke verplichte zaken er nodig zijn zoals vergunningen, bedrijfsmiddelen, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, etc. Zo ga je goed voorbereid aan de slag en kom je niet voor verrassingen te staan. 

Wees actief op social media

Ongeacht hoe en wat je gaat starten als ondernemer of dat je alleen freelance opdrachten gaat doen, start je eigen social mediakanalen op. Je kunt denken aan LinkedIn-profiel, maar ook Twitter, Instagram en TikTok. Je hoeft niet direct elke dag veel te posten en actief te zijn, maar consequent elke week iets posten geeft ook in de loop van de tijd wel een mooi profiel. Zo kunnen opdrachtgevers nu en in de toekomst een goed beeld krijgen van jou en je onderneming. 

Social media valt in de huidige maatschappij ook onder het kopje ‘netwerken’. Het is een van de belangrijkste manieren vaak om opdrachten binnen te krijgen, want mond-op-mond-reclame is al eeuwen de beste reclame. Netwerk via jouw kanalen, bezoek events en kijk of je een samenwerkingsverband kunt creëren met andere ondernemers. 

Jouw eigen uurtarief voor freelance opdrachten

Een van de andere grote voordelen van freelancer zijn is dat je jouw eigen uurtarief kan bepalen. Een marktconform tarief is natuurlijk aan te raden, maar bij bijzondere specialisaties kan je daar natuurlijk van afwijken naar boven. Je kunt het beste jouw uurtarief bepalen door een aantal zaken bij elkaar op te tellen. Denk aan jouw investeringen, leningen, marktwaarde, manuren per dienst/product en het markttarief dat gebruikelijk is. Een combinatie van deze zaken kunnen een goed uurtarief vormen, waarbij je in de toekomst of na extra opleidingen bijvoorbeeld naar rato deze kan laten stijgen. 

Een vliegende start maken met freelance opdrachten is een kleinere stap dan je in eerste instantie zou denken. De vrijheid die het je geeft binnen de fase van jouw leven en zich aanpast naar jouw wens, is een van de grootste redenen om te starten. Uiteindelijk kun je er alleen maar achter komen of het wat voor jou is als je eraan begint, dus waar wacht je op? 

Ook voor interim opdrachten ben je bij ons aan het juiste adres!

Plaats een reactie